Trygg netthandel

Her er en del råd som er med på å sikre deg en trygg netthandel. Så vårt råd er enkelt, følg disse!

 1. Bruk kredittkort

  Du er da beskyttet selv om nettbutikken går konkurs eller ikke leverer varene du har bestilt. Du kan nemlig kreve pengene tilbake fra kredityter(bank/kredittkortselskap) jfr.§8 i Kredittkjøpsloven. Husk å klage til selger først!

 2. Sjekk sikkerheten i nettbutikken

  Ikke gi kortopplysningene dine til hvem som helst. Sjekk at nettsiden er kryptert og ihvertfall når du skal betale. For å sjekke dette kan du se om det står "https" i starten av nettadressen og om det er et hengelås symbol ned til høyre i nettleseren.

  Se etter Verified by Visa / Mastercard Securecode merker. Da må du benytte bank ID ved betaling og det er ekstra trygt og sikkert.

 3. Sjekk nettbutikkens kontaktinformasjon

  Se at nettbutikken har en fysisk adresse og ikke bare epostadresse som kontaktinformasjon. Det behøver ikke bety at det er useriøst, men det kan være en indikasjon på det.

  Sjekk gjerne Howard - The shopping Assistant utviklet av europeiske forbrukermyndigheter for å vurdere sikkerheten og seriøsiteten hos en nettbutikk.

Andre gode råd:

 • ta med porto og eventuelle administrasjonskostnader når du sammeligner priser
 • husk at ved kjøp fra utenlandske nettbutikker må du betale moms og fortollingsgebyr på kjøp av varer til mer enn 200 kroner. Bøker er untatt dette.

Merkeordningen "Trygg E-handel"

dette er logoen til Trygg e-handel

Distansehandel Norge har laget en merkeordning for nettbutikker som heter "Trygg E-handel". Det er en godkjenningsordning som gir deg sikkerhet for at du kjøper produkter eller tjenester hos et seriøst firma.

Når de har godkjent et firma betyr det at denne nettbutikken oppfyller kravene for å kunne kalle seg Trygg E-handel. Det er tolv krav som må godkjennes og disse kravene følges opp med tester og prøvekjøp. Kravene bygger på norsk lovverk for e-handel og erfaringer fra tilsvarende internasjonale godkjenningsordninger.

Vi synes dette er en veldig bra ordning og du vil se at mange av de norske nettbutikkene har denne godkjenningen. Du kan føle deg trygg når du handler i en nettbutikk med kvalitetsmerkingen Trygg E-handel og du kan klage hvis nettbutikken ikke oppfyller kravene i ordningen.

Vår oppfordring er derfor at du ser etter merket for "Trygg E-handel"!

Les mer om Trygg e-handel her